2007. június 28., csütörtök

High Risk of Adrenal Insufficiency after a Single Articular Steroid Injection in Athletes.

Medicine & Science in Sports & Exercise. 39(7):1036-1043, July 2007.

A tanulmány azt vizsgáltá, hogy egy intra- illetve periarticulárisan adott corticosteroid injekció suprimálhatja-e a hypothalamus-hypophysis tengely működését. 10 egészséges fiatal, sportoló férfi intra- vagy periarticularisan kapott cortivazolt vagy betamethasont. Négy alkalommal mérték a reggeli cortisol szintet; a beadás napján, a második, a hetedik és a tizennegyedik napon. A második napon ACTH tesztet is végeztek. Két nappal az injekció beadása után mellékvese insuffiencia lépett fel 9 sportolónál. 7 nappal az injekció után a cortisol szint még mindig alacsonyabb volt a kiinduló értéknél, 5 sportolónak voltak abnormális cortisol értékei . 14 nappal az injekció után a cortisol szint még mindig szignifiánsabb alacsonyabb volt mint a injekció előtti szint, 3 sportolónál tapasztaltak abnormális cortisol értékeket. A mellékvese supprimálás nagysága arányos volt az alkalmazott steroid injekció dózisával. Számolni kell steroid injekció a mellékvese szuprimáló hatásával, ha a sportoló sportbalesetet szenved, az injekció ilyen mellékhatásáról tudnia kell a kezelést végző, illetve a csapatorvosnak.

2007. június 27., szerda

Septic Arthritis After Arthroscopic Anterior Cruciate Ligament Reconstruction

A septicus szövődmény elülső keresztszalag pótlás után ritka szövődmény. A szerző véleménye szerint a graft megőrizhető a septicus arthritis kezelése közben. A szerző 15 betegnél lépett fel ez a szövődmény, mindegyik betegnél sürgős kiterjesztett reartroszkóiát végeztek debridmenttel orális, és parenterális antibiotikummal kiegészítve.1 betegnél nem tudták megőrizni a graftot, reinfectio nem történt, 6 betegnél a Lachmann teszt során a elülső transzláció nagyobb volt mint 3mm, két reruptura volt, korai arthrosis jelei 3 betegnél voltak láthatóak.

2007. június 25., hétfő

Risk of Tearing the Intact ACL in the Contralateral Knee and Rupturing the ACL Graft During the First 2 Years After ACL Reconst

The American Journal of Sports Medicine 35:1131-1134 (2007)

A szerzők azt vizsgálták, hogy elülső keresztszalag sérülés után mekkora az esélye az intakt másik oldali LCA és az operált keresztszalag elszakadásának az operációt követő két évben. 235 betegnél 14 LCA szakadást regisztráltak, 7 az egészséges másik térden és 7 a korábban operált térben. Ezek szerint a graft szakadásának ugyanakkora az esélye mint a másik egészséges térben bekövetkező sérülésnek.



2007. június 19., kedd

Intra-articular injection of mesenchymal stromal cells in partially torn anterior cruciate ligaments in a rat model.

Svedorszag online.
Ezen tanulmany az vizsgalta, hogy mikent befolyasolja a mesenchymalis sejtek terdizuletbe fecskendezese a reszlegesen szakadt keresztszalag gyogyulast patkanyokban.
A patkanyok jobb terdeben reszlegesen bemetszettek a keresztszalagot, a bal terdben ep maradt. Az intervencios csoport kapott intraarticularisan ossejteket (MSC+), a kontroll (MSC-) csak fizsot.
Az allatok LCA-jat az 1,2,3,4 heten szovettanilag vizsgaltak, illetve azonnal a mutet utan es 2 ill. 4 het mulva biomechanikailag teszteltek. Ezen a teszten a preparalt keresztszalag szakitoszilardsagat mertek.
Az MSC(-) csoportban a bemetszett terulet hosszabb ido utan huzodott ossze, es nem fedte semmilyen szovet .
Az MSC(+) csoportban sarjado szovet fedte a bemetszes helyet, a szovettani score magasabb volt, es jobbak voltak a biomechanikai eredmenyek is.
Ezek alapjan kijelenhetjuk hogy a mesenchymalis ossejtek gyorsitjak a reszlegesen szakadt LCA gyogyulasat. Ez lehetoseget teremthet arra, hogy emberben is evvel a modszerrel kezeljuk a reszlegesen szakadt elulso keresztszalagot.

2007. június 17., vasárnap

Influence of ball type on home advantage in French professional soccer.

Percept Mot Skills. 2007 Apr;104(2):347-51.

Ismét egy izgalmas téma, sokan vizsgálták hogy a hazai pálya előnye pontosan mire is vezethető vissza. Egy meglepő részletre világít rá ez a tanulmány, amire az ember nem is gondolna.
A vizsgálatot a francia első és másodosztályban végezték. A vizsgálat hazai pálya előnyét a labda megválasztására vezeti vissza. Aki ismeri, hogy a labda hogyan pörög, csúszik, pattan sokkal gyorsabban tud reagálni a váratlan helyzetekben. A cikk eredményei azt mutatják, hogy a labdát a hazai pálya előnyét alkotó faktorok részének tekintsük.

2007. június 15., péntek

Human Muscle Protein Synthesis after Physical Activity and Feeding

Medscape.com

A táplálkozás utáni fehérje-szintézis fokozódás egy átmeneti tárolási jelenség, míg a fizikai munka hosszább távú adaptációs folyamatokat indukál. A fizikai aktivitás olyan anabolikus folyamatokat vált ki, melynek megfelelő lezajlásához a táplálkozás biztosítja a megfelelő aminosavakat. Más szóval a táplálkozás azért szükséges, hogy ki tudjuk használni a adaptációs környezet nyújtotta előnyt.Érdekes megfigyelés hogy az EEA az elsődleges szabályozó tényező, az energia és az inzulin csak modulálja ezt a folyamatot.

2007. június 14., csütörtök

Sutureless Tension-Free Hernia Repair with Human Fibrin Glue (Tissucol) in Soccer Players with Chronic Inguinal Pain: Initial Experience

Int J Sports Med

Újból az atléta herniával vagy másnéven a ágyéktáji fájdalommal foglalkozom.
Sok játékost krónikus ágyéktáji fájdalom miatt konzervatívan kezelnek, azonban a tünetek magas arányban alakulnak kitapinthatatlan sérv miatt így ott a konzervatív terápia hatástalan.
A jelenleg széleskörűen alkalmazott műtéti megoldás a Lichtenstein technika. Ez a tanulmány azt vizsgálta, hogy a behelyezett hálót varratok helyett fibrin ragasztóval rögzítette. 16 labdarúgót operáltak evvel a technikával. Minden esetben az eredmény kiváló volt. Átlagosan 31 nappal a műtét után a betegség előtti szintre tértek vissza a sportba a játékosok.

Branched-chain Amino Acids and Arginine Supplementation Attenuates Skeletal Muscle Proteolysis Induced by Moderate Exercise in Young Individuals

Int J Sports Med 2007; 28: 531-538

Kicsit más. Evvel a kérdéssel egy erőnléti edzővell folytatott vita miatt foglalkozom...
Ez a tanulmány az elágazó szánláncú aminosavak (BCAA) fogyasztásának hatását vizsgálta vázizomzat anyagcseréjére. Randomizált dupla vak placebo kontrollos vizsgálaton 8 atléta vett részt. 3 szor 20 perces kerékpározást végeztek 5 perc szünetekkel és 50% intenzitással. 2 g BCAA-t vagy 0,5 g Arg vagy isokalorikus placebo italt kaptak a első kerékpározás 10. percében. Az artériás és vénás vért vettek, véráramlást UH Dopplerrel határozták meg. Az arteriovenosus koncentráció különbséget így meg tudták határozni. A fenilalanin (Phe) kiáramlás szignifkánsan nőtt a placebo csoportban a gyakorlatok alatt, míg ez a kiáramlás növekedés szignifikánsan kisebb volt a BCAA csoportban mint a placebo csoportban a 3. gyarkorlat alatt.
Az eredmények azt mutatják hogy a közepes intenzitás erőnléti gyakorlatok fokozzák a proteolysist az izmokban, és 2g BCAA és Arg egyszeri bevitele a terhelés kezdetén hatásosan csökkenti a terhelés indukálta proteolysist a vázizmokban.

2007. június 13., szerda

Does Cryotherapy Improve Outcomes With Soft Tissue Injury?

J Athl Train. 2004 Jul–Sep; 39(3): 278–279.

Talán a legnépszerűbb és legszélesebb körben alkalmazott konzervatív terápia a lágyrész traumák kezelésében a jég. RICE, ugye ismerjük. Rest, Ice, Compression, Elevation. 55 tanulmány áttekintése során, a jégnek csak a fájdalomcsillapító hatás evidencia, más rehabilitációs technikákkal összehasonlítva a krioterápia hatékonysága megkérdőjelezhető. Alkalmazásával ezért megfontoltan bánjunk, hiszen hatásmechanizmusával negatívan is befolyásolhatja a gyulladás lezajlását, és ezen keresztül a gyógyulást.

2007. június 12., kedd

Surgical versus conservative treatment for acute injuries of the lateral ligament complex of the ankle in adults

Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 2

A Cochrane adatbázisban újabb meglepő eredményre találtam. A boka lateralis szalag-komplex sérülésének három fajta kezelését hasonlították össze. A gipsz rögzítést, a korai funkcionális kezelést, és a műtét eredményeit vizsgálták. A külső bokaszalagok sérülésében keresték a konzervatív és a sebészi megoldás közül a jobb eredményt adót.
A tanulmányok összegzése után kb 2500 fiatal felnőtt képezte a mintát. A szerzők arra konklúzióra jutottak, hogy nincsenek megfelelő tanulmányok amelyből az egyik vagy a másik kezelési mód mellett le tehetnénk a garast.

2007. június 10., vasárnap

Cognition in the days following concussion: comparison of symptomatic versus asymptomatic athletes

Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 2006;77:241-245

Újabb videoval illusztrált cikk. Ebben nagy segítségünkre volt John Terry és az Emmanuel Adebayor. A szerzők agyrázkódás szenvedett játékosok kognitív funkcióját hasonlították össze a kontroll csoporttal. 615 játékost vizsgáltak meg a szezon kezdete előtt, commotio szenvedetteket (61 játékos; 25 tünettel, 36 tünetmentes a vizsgálat időpontjában) a sérülés után is, illetve kontroll csoportot képezve 84 nem sérült játékos vizsgálatát szintén megismételték. A tüneteket mutató agyrázkódást szenvedett sportolók eredményeit összehasonlítva a tüneteket nem mutató és a kontroll csoport eredményeivel, arra a következtetésre jutottak, hogy a tünettel rendelkezők addig nem térhetnek vissza a sportba amíg tüneteik megvannak és kognitív funkciójuk vissza nem tér.

2007. június 9., szombat

The unreamed intramedullary tibial nail in tibial shaft fractures of soccer players: a prospective study.

Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2004 May;12(3):254-8.

A lábszártörés gyakori és komplex labdarúgó sérülés. A cikket Henrik Larsson 2000-ben lejátszott UEFA Kupa (Celtic-Lyon) döntőn elszenvedett lábszár sérülése miatt szemlézem.
Ebben a prospektív tanulmányban 25 lábszár törést szendvedett játékosnak helyeztek be UTN-t. A 25 sérülés közül csak egy nem volt kontakt. Érdekes megállapítás, hogy a szerzők szerint a sípcsontvédő alig nyjtott védelmet a sérülés ellen. A törések rövid ferde- vagy haránt törések voltak, és négy játékosnak volt egyidejű compartmant-szindrómája, ahol fasciotomiát kellett végezni. A műtétet a sérülés napján végezték el. A csontgyógyulás átlagos ideje 11,3 hét volt, a legkorábbi sportba visszatérés 5 hónap után volt történt, ami játékosok felénél volt csak lehetséges a sérülés előtti szinten. 6 játékos abbahagyta labdarúgást.

2007. június 8., péntek

The Value of Conservative Treatment in Ruptures of the Anterior Cruciate Ligament (ACL).

Journal of Trauma-Injury Infection & Critical Care. 62(5):1159-1162, May 2007.

LCA szakadás más szemszögből. A Journal of Trauma, nem éppen sportolók, sportsebészek lapja ezért is figyelemre méltó megállapítása. 73-ból 38 akut LCA szakadás ítéltek konzervatív kezelésre alkalmasnak. 12 betegnél kaptak legalább jó eredményt műtét nélkül, a többit meg kellett operálni panaszai miatt. A 12 közül 7 azonos szinten tudta folytani a sportot. A gondos preoperatív vizsgálatok ellenére a konzervatív kezelésre kiválasztott betegek 2/3-át meg kellett később operálni. Így az összes LCA sérült beteg 16%-nál volt sikeres a konzervatív terápia.
Nagyon érdemes ezt a számot megjegyezni egy olyan populációban ráadásul amit nem élsportolók alkottak.

2007. június 6., szerda

Comparison of 3 Preventive Methods to Reduce the Recurrence of Ankle Inversion Sprains in Male Soccer Players

The American Journal of Sports Medicine 35:922-926 (2007)
Több módszer ismert a bokaficamok megelőzésében, a szerzők a proprioceptív tréninget,erősítő tréninget, ortózis használatát hasonlították össze labdarúgóknál egy randolmizált kontroll vizsgálatban. 80 olyan labdarúgót randomizáltak 4 csoportba akiknek már volt korábban bokaficama.
Egyedül a proprioceptív tréninget végzők csoportjában csökkent szignifikánsan a kontroll csoportban lévőkhöz képest a bokaficamok száma.

2007. június 4., hétfő

Haemodynamic changes induced by submaximal exercise before a dive and its consequences on bubble formation



Ebben a tanulmányban azt vizsgálták, hogy a merülés előtti submaximális terhelés segít-e megelőzni a keszonbetegség kialakulását. Precordiális Dopplerrel nézték a buborékképződést 30, 60, 90 perccel a felszínre érés után.

16 búvárral magasnyomású kamrában modellezték a merülést. Mindegyik búvár két merülést végzett egyet úgy hogy előtte 40 percnyi submaximális terhelést kapott, másikat terhelés nélkül.

A terhelés utáni merülés után szignifikánsan csökkent a vérben képződött buborékok mennyisége, emellett csökkent diastolés nyomást és csökkent pulzustérfogatot tapasztaltak a terhelés után.

Valószínűsíthetően a mérsékelt dehydratio és a csökkent pulzustérfogat is hozzájárulhat a csökkent buborék képződéshez

Effects of warm-up and precooling on endurance performance in the heat

British Journal of Sports Medicine 2007;41:380-384

Érdekes kérdés, hogy nagy melegben hogyan készítsük elő sportolóinkat a terhelésre. Bemelegítés(20 perc 70% HR (heart rate), és hűtés (0°C–5°C 20 percig) sportterhelés előtti alkalmazását vizsgálták.
A sportterhelést futószalag jelentette (9km/h +1 km/h /5 min kifáradásig). A futó távolság szignifikánsabb több, a test hőmérséklet szignifikánsabb alacsonyabb volt a hűtő mellényt viselőknél.
Nagy melegben játszott mérkőzéseknél hasznos lehet, ilyen hűtőmellények alkalmazása a kezdés előtti órában.

2007. június 3., vasárnap

BMP-14 Gene Therapy Increases Tendon Tensile Strength in a Rat Model of Achilles Tendon Injury

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:1315-1320.

Ismét a BMP (bone morphogenic protein) lehetésges felhasználásáról szóló tanulmányt szemlézek. Achilles-ín sérülésnél vizsgálták BMP-14 szövettani és biomechanikai hatását patkányokban. Az állatok Achillesét elvágták, megvarrták és azonnal zöld fluorescent proteint vagy human BMP és zöld fluorescent proteint expressáló adenovirussal fertőzték. Az állatok inát 1,2,3. héten való leölése után fény és fluorescent mikroszkóppal vizsgálták, és meghatározták a szakító szilárdságát. A BMP-vel fertőzött inakban kisebb rés volt látható, több neotenocyta volt látható a gyógyulás területén, és 70%-kal nagyobb szakító szilárdág volt tapasztalható a kontroll csoporthoz képest. Gyulladásos reakció nem volt látható, sőt ectopiás csont- vagy porcképződés sem volt látható.
Ezek az eredmények bíztató lehetőségek kínálhatnak a musculosceletális sérülések gyógyításában.

2007. június 1., péntek

Anatomic double bundle ACL reconstruction: a literature review

Knee Surgery, Sports Traumatology, ArthroscopyMay 30, 2007

Bőséges irodalom áll rendelkezésünkre a két köteges keresztszalag pótlás technikájáról, azonban még hosszú utánkövetéses eredmények nem állnak rendelkezésre. A kérdés, hogy kell-e váltanunk, és ha igen akkor hogyan tanulhatja meg ezt egy átlagos térdsebész. Ez a cikk a operatív és rehabilitációs technikákat tekinti át. Ha a két köteges technikát választjuk, akkor a pivot shift fenomént uralhatjuk, rotációs stabilitásunk nő, későbbi revízió valószínűsége csökken, mind a keresztszalag mind a későbbi meniscus sérülésekkel kapcsolatban, elégedettebb betegek, és az arthrosis előfordulása csökken összehasonlítva az egyköteges technikával kapott eredményekkel.
Végre egy jó összefoglalás erről a viszonylag új technikáról.