2007. október 1., hétfő

Immobilization in External Rotation After Shoulder Dislocation Reduces the Risk of Recurrence

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:2124-2131.

Az első elülső vállficam az esetek 66-94%-ban ismétlődhet olyan fiatal betegeknél ahol berotációban rögzítették a kart a ficam után. Kadaver és MR vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy előnyosebb ha a Bankart laesio esetén a kart kirotációban rögzítik. Két éves utókövetéses randomizált vizsgálatban a kirotációban rögzített betegnél az újraficamodás szignifikánsan alacsonyabb volt. Ez az arány még kedvezőbb volt a 30 év alatti korcsoportban.

Adductor-Related Groin Pain in Competitive Athletes

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:2173-2178.

Az adduktor szindróma kezelésének algoritmusát mutatják be a szerzők.
Az egyszeri ágyéki injekciótól egy évig panaszmentes időszakot várhatunk, ha negatív az MR vizsgálat, egyebekben diagnostic testként is használható az injekció abban az esetben is, ha az MR vizsgálat eredménye entesopathyát mutat.

Osteochondral Transplantation to Treat Osteochondral Lesions in the Elbow

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:2188-2194.

Volt szerencsém egy ilyen beavatkozást élőben is figyelemmel követni. Érdekes, hogy ilyen kis számú beavatkozás eredményét is lehozza a JBJS. Eredmény: a könyök területén is helye van a mozaikplasztikának.

Bioprotection of Tendon Repair: Adjunctive Use of Botulinum Toxin A in Achilles Tendon Repair in the Rat

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:2241-2249.

Érdekes vizsgálatról számol be JBJS. Az Achilles-ín rekonstrukciós műtétek során új technikákkal, egyre jobb fonalakkal és új rehabilitációs protokollokkal, próbálnak minél korábbi teljes rehabilitációt elérni. A sérült rész újraszakadásához, hozzájárul a gastrocnemius izom túlzott kontrakciós ereje, amit most egy érdekes módon próbálnak csökkenteni. Patkányoknak botulinum neurotoxint adtak intramuscularisan. Eredményként azt tapasztalták, hogy az ilyen módon kezelt gastrocnemius izomnál harmadára csökkent rerupturák aránya, és nőtt a plasztikázott terület szakítószilárdsága. A kezelt izom izomereje 6 hónap után nem különbözött a nem kezelt izomtól.

The Effect of Osteoclastic Activity on Tendon-to-Bone Healing: An Experimental Study in Rabbits

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:2250-2259.

A ín-csont gyógyulás elősegítésére a BNP-vel ellentétes módon most nem a csonttermelés segítésével, hanem a csontfelszívódás gátlásával próbálkoztak a szerzők. Az osteoclast aktivitás gátlásával (osteoprotegerin,OPG) próbálkoztak nyúlakon. Eredményeik alátámasztották elképzeléseiket, hogy az OPG szignifikánsan javítottak a csontképződést a graft körül, növelte a szakítószilárdságot, és a csont-szalag kapcsolatok kialakulását.