2007. szeptember 25., kedd

Conservative treatment of an acute compartment syndrome

Arch Orthop Trauma Surg. 2007 May;127(4):269-75. Epub 2006 Jul 29.

Medvepuszi. Sajnos aktuálisan saját tapasztalat...
A szerzők egy labdarúgó esetét dolgozzák fel, aki a vastus mediálisba kapott egy rúgást, hazament és másnap jelentkezett a sürgősségi osztályon. Az ő esete kapcsán megfogalmazott tanulságokat összegezném.
Tehát kevésbé súlyos esetben a neurovascularis status monitorozása mellett a diagnózis: comb körfogat mérése és natív rtg felvételek ajánlottak. Kezelés: 2-3 nap ágynyugalom, jegelés, fájdalomcsillapítás. Bromelain, thrombosis prof., gyógytorna, CPM mozgató géppel, TILOS: masszázs, 6 hétig kontakt sport. Ne kerülje el a figyelmünket, hogy a súlyos tünetek 24-48 órával a sérülés után jelentkezhetnek. Súlyos esetben a diagnózis kiegészül MR vizsgálattal. ICP mérés 6 óránkén, ha csökken akkor abba lehet hagyni, ha nagyobb mint 80 Hgmm a mérés gyakoriságát növelni kell. Kezelés: ágynyugalom, fájdalomcsillapítás, neurovasc.monitor, felkészülni a fasciotomia lehetőségére, a többi megegyezik a fent leírtakkal. Az utánkövetés során fontos a 6. héten és a 3 hónap után elvégzet natív rtg a myositis ossifican kizárására. 3 hónapig tilos a kontakt sport.
Az MR és az UH fontos eszköz a körülírt folyadék megítélésében, az MR-nek különösen az akut szakban van nagy jelentősége a haematoma méretének megállapításaban. T1 éa T2 súlyozott szekvenciák használatával a vérzést és lefolyását tudjuk nyomon kísérni, a késői fázisban az izomatrophiát és a zsíros degenerációt tudjuk megítélni .

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Empty vessels make the most noise

dsquared coats

- shakwandee5ha