2007. június 14., csütörtök

Branched-chain Amino Acids and Arginine Supplementation Attenuates Skeletal Muscle Proteolysis Induced by Moderate Exercise in Young Individuals

Int J Sports Med 2007; 28: 531-538

Kicsit más. Evvel a kérdéssel egy erőnléti edzővell folytatott vita miatt foglalkozom...
Ez a tanulmány az elágazó szánláncú aminosavak (BCAA) fogyasztásának hatását vizsgálta vázizomzat anyagcseréjére. Randomizált dupla vak placebo kontrollos vizsgálaton 8 atléta vett részt. 3 szor 20 perces kerékpározást végeztek 5 perc szünetekkel és 50% intenzitással. 2 g BCAA-t vagy 0,5 g Arg vagy isokalorikus placebo italt kaptak a első kerékpározás 10. percében. Az artériás és vénás vért vettek, véráramlást UH Dopplerrel határozták meg. Az arteriovenosus koncentráció különbséget így meg tudták határozni. A fenilalanin (Phe) kiáramlás szignifkánsan nőtt a placebo csoportban a gyakorlatok alatt, míg ez a kiáramlás növekedés szignifikánsan kisebb volt a BCAA csoportban mint a placebo csoportban a 3. gyarkorlat alatt.
Az eredmények azt mutatják hogy a közepes intenzitás erőnléti gyakorlatok fokozzák a proteolysist az izmokban, és 2g BCAA és Arg egyszeri bevitele a terhelés kezdetén hatásosan csökkenti a terhelés indukálta proteolysist a vázizmokban.

Nincsenek megjegyzések: