2007. április 21., szombat

Arthroscopically Assisted Percutaneous Repair of Fresh Closed Achilles Tendon Rupture by Kessler’s Suture

The American Journal of Sports Medicine 35:589-596 (2007)
Az Achilles-ín szakadás, az
ín anatomiai és élettani sajátosságai következtében nehezen gyógyuló sportsérülés. Kezelhetjük konzervatívan, és nyított, illetve percután ínvarrattal. Sajnos egyik kezeléssel sem tudunk megnyugtató eredményt biztosítani betegünknek. A konzervatív kezelés - ami 6-8 hét gipsz - hátránya a hosszú rehabilitáció, az újra-szakadások magas aránya, a sérülés előtti aktivitási szint el nem érése.A nyitott műtét előnye a gyorsabb rehabilitáció és a jobb funkcionális eredmény, hátránya a postoperatív fertőzés, bőr nekrózis vagy késői gyógyulás, újra szakadás illetve mélyvénás thrombózis. Percután ínvarrat kiküszüböli a nyílt műtét hátrányait, de a n.suralis felöltése, és az anastomosis gyengébb erőssége az eljárás hátránya.
A szerzők artroszkóp segítségével egyesítik a nyitott műtét és a percután műtét előnyeit. Az eljárás során először 10-50 ml fiziológiás sót fecskendeznek a két szakadt vég közötti résbe. Majd a két munkportál kialakítása után látótérbe hozzák a szakadást. Shaver-rel megtisztítják a szakadt végeket, majd inside-out technikával, Kessler- varrattel összeöltik őket.
20 betegen végezték el a beavatkozást. Lindholm skála szerint az után utánkövetés (átlagban 21hónap) 15 betegnél kíváló, 5 betegnél jó eredményt kaptak. Nem volt ideg sérülés, fertőzés, újraszakadás az utánkövetés alatt.
A szerzők az eljárást hatásos módszernek találták a friss Achilles-ín szakadás kezelésénél, mely egyesíti a nyitott és a percutan eljárás előnyeit.

Nincsenek megjegyzések: