2007. április 18., szerda

Bone Morphogenetic Proteins-Signaling Plays a Role in Tendon-to-Bone Healing

The American Journal of Sports Medicine 35:597-604 (2007)
Sok faktor befolyásolja a LCA műtét eredményét; a graft elhelyezés, a graft rögzítéskori feszítése, graft anyaga, de az egyik legfontosabb a graft és a csont között létrejövő kötés erőssége. Irodalmi adatok szerint a csont a csonthoz gyógyulás gyorsabb mint a csont az ínhoz. Az utóbbi fibrovasculáris szövet képződésével indul a csont és az ín között, amit erőteljes csont benövés követ, végezetül a csont és az ín közötti kollagén szálak helyreállítása történik.
A csont-ín kötés létrejöttét késlelteti egyrészt graft csúszkálása a tunnelben, másrészt a tunnel kiszélesedése, amit a graft mozgása, synovialis folyadék beáramlása és gyulladásos ágensek okoznak.
Kutatási eredmények azt mutatják, hogy egy fehérje, nevezetesen a bone morphogenic protein (BMP) csontosodást indukál, és elősegíti a csontbenövést a kollagén tartalmú szövetbe.
Ebben a vizsgálatban nyulakon vizsgálták hogy a graft-csont gyógyulást miként befolyásolja ez a fehérje.
A kutatás két részből állt. Az elsőben bilaterális keretszalagpótlás közben - a pótláskor a tunnel szájadékra fecskendezve és a graftot ebben többször megmártva, mintegy a tunnelt teljes hosszában bevonó film réteget képezve - különböző dózisban adtak BMP-t, illetve noggin-t (BMP inhibitor). A második szakaszban a bilaterális keresztszalagpótláson átesett nyulakat 3 csoportba osztották: 1. BMP+karrier, 2. noggin+karrier, 3. a karrier anyaguk egyedül. Különbözó időben (2., 4. és 8. héten) boncolták a nyulakat, és szövettani és biomechanikai vizsgálatnak vetették alá a pótolt térdeket.
A BMP szignifkánsan növelte (dózistól függően) az csontképzést a csont-ín határon,a noggin pedig gátolta(dózis függés nem volt megfigyelhető). A BMP csökkentette a tunnel átmérőjét. Bár 8 hét utána a graft merevség szignifkánsan jobb volt mint a két másik csoportban, a BMP-t kapó csoport femur-keresztszalag-tibia komplexének szakító szilárdsága nem különbözött szignifikánsan a másik két csoporttól.
Ezek az eredmények felvetik a BMP klinikai használatának lehetőségét, ami remélhetően gyorsabb rehabilitációt, erősebb graft rögzülést, és a pótlás utáni graft lazulás kockázatának csökkenését eredményeznék.

1 megjegyzés:

Berci Meskó írta...

Annyira örülök, hogy új és minőségi orvosblog alakult. Beteszlek a blogrollomba, és ahol csak tudok, promótállak Téged is.

Nagyon jó mukát kívánok a blogvilágban és ha bármi kérdésed, javaslatod van, szívesen fogadom.

Meskó Bertalan

http://mediq.blog.hu