2007. április 17., kedd

Effects of Initial Graft Tension on the Tibiofemoral Compressive Forces and Joint Position After Anterior Cruciate Ligament Reconstruction

The American Journal of Sports Medicine 35:395-403 (2007)
Irodalmi adatok szerint a keresztszalag pótláson átesett betegek térdének 11-100%-ban osteoarthritis fejlődik ki. Bár a tényleges összefüggés még nem tisztázott, a porcelváltozásért valószínűleg az izület megváltozott biomechanikája tehető felelőssé.
A műtéti protokoll szerint a graft fixálása közel teljes extensioban történik. A sebész két ponton befolyásolhatja a graft rögzítésekor az két izületi felszín között ébredő kompressziós erőket; a graft-feszülés fixáláskori beállításával, és, hogy a graftot hány fokos térd flexióban rögzíti.
A szerzők összefüggést kerestek graft rögzítéskor alkalmazott feszítőerő és a tibia és a femur között jelentkező következményes kompressziós erő között.
12 kadaver térden (59±4 év) végeztek patella ín pótlást. Eredményeik szerint nagyobb graft feszülés nagyobb kompressziós erőt eredményez a femur és a tibia között, ami kifezettebb a mediális izületkompartmentben mint a laterálisban. A nagyobb graft feszítés nagyobb kirotációt és a tibia nagyobb posterior transzlációját eredményezte. A kompressziós erőt befolyásolta az is, hogy mekkora térd flexióban rögzítettük a graftot.
Az izületben jelentkező kompressziós erők akkor voltak hasonlóak egy intakt keresztszalaggal rendelkező izülethez, ha a graft-feszülés a rögzítéskor 1-15N volt
A kadaver tanulmány hátránya, hogy a graft-gyógyulás során a tunnel szélesedést, a graft remodellációt, degenerációt, devascularizációt hatását nem tudták vizsgálni.

Nincsenek megjegyzések: