2007. május 30., szerda

The Athletic Hernia

Clinical Orthopaedics & Related Research. 455:78-87, February 2007.
Systematic Review

A ágyéki fájdalom igen gyakori a cutting, rúgó sportot űző nemzetek sportolóinál. A labdarúgók 58% szenved karriere során ilyen sportáltalomtól. Az ágyéki fájdalom túlnyomó többségét az adductor és flexor izomzat húzódása okozza. A húzódások és a kisebb szakadások jól kezelhetők, míg a krónikus, elmeszesedett típus rettegett elváltozás. A sportoló sérv kifejezést a az inguinalis csatorna posterior falának gyengeségének leírására használják, ami aktivitásra jelentkező, ágyék és a környékébe sugárzó fájdalommal társul. Az entitás leírására több kifejezés ismert, mint a “Athletic pubalgia”, “sportoló hernia”, "kezdődő hernia", "osteitis pubis", “Gilmore ágyék”, “jégkorong ágyék szindróma,” and “Ashby inguinal ligament enthesopathy”.
A régió anatómiai áttekintése során az egyik gyenge pont ott van, ahol a rectus hüvely hátso falát csak a transversus aponeurosisa képezi. A másik, a két inguinalis gyűrű, amelyből a lateralison kialakuló az indirekt sérv sokkal gyakoribb. Meg kell még említeni a femoralis sérvet is. Etiológiájában nem jellemző a hirtelen kezdet, többen az adduktorok és az alhasi izomzat közötti imbalance-ot tekintik kóroknak. Differenciál diagnosztika nagyon fontos, ált.sebészet, urológia, nőgyógyászat. A tipikus atléta sérv tompa, diffúz ágyék fájdalom képében jelentkezik, ami perineumba és a combba sugárzik. Aktivitással fokozódik, krónikus, és konzervatív terápiára rezisztens. A kezdet eldöntése igen fontos, akut kezdet jellemző az csípő adductor és flexor húzódásra, izomtapadás csontos abruptiójára. Fizikai vizsgálatnál az inguinalis csatorna, tuberculum pubicum, adductor eredés érzékenységet, superficialis inguinalis gyűrű tágulatát, ellenállás szembeni felüléssel és csípő flexióval provokálható fájdalmat találunk. A vizsgálatnál nem eléggé lehet hangúlyozni a multidiszciplináris megközelítést.
Képalkotó eljárások közül Rtg,MRI,UH, herniography
Kezelés:Konzervatív kezelésre nem reagáló esetben sebészi kezelés hátsó fal megerősítése, az adductor release szükségessége nem bizonyított.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Excellent post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
Very helpful info specifically the remaining part :) I care for such information a lot.
I was looking for this certain information for a very lengthy time.
Thanks and best of luck.

Feel free to surf to my homepage: sian

Névtelen írta...


http://www.petinsuranceuks.co.uk Because the report previously listed, make sure that you question the proper queries about your future health insurance insurance coverage. It's best to be prepared and if you do encounter such a situation, the way you deal with it will be much better than dealing with it on your own.