2007. május 2., szerda

Sports After Hip Resurfacing Arthroplasty

The American Journal of Sports Medicine 35:705-711 (2007)

Napjainkig nagyon kevés adat áll rendelkezésre a csipő protetizált betegek sport aktivitásáról.
A szerzők 112 beteget kerestek meg postai úton kiküldött kérdőívekkel, átlagosan 23,5 hónappal a műtét után. A 112 betegből 110 átlagosan 4,6 sporteseményen vett részt a műtét után, összehasonlítva a preoperatív tevékenységükkel, ami 4,8 sportesemény átlagosan. 26% heti 4 vagy több alkalommal sportol, kétharmaduk sportolás alkalmával több mint 60 percet. A betegek nagy aránya; 51% síel, 12% teniszezik, 22% más kontakt sportot űz. A betegek több mint 50% az operáció után 3 hónappal már elkezdett sportolni. 70% sportolás közben teljesen fájdalom mentes volt. Érdekes módon az öregebb betegcsoport (átlag 60,2 év) többfajta sportot űzött mint a fiatalabb betegcsoport (46,4 év), inkább hétvégeken és hosszabb ideig mint fiatalabb társaik.
Összegzésként a szerzők büszkén említik hogy betegeik milyen magas arányban sporolnak csipő protézis beültetés után, azt azonban halkan megjegyzik, hogy a további vizsgálatokat igényel, hogy a sport hogyan befolyásolja protézis lazulások és revíziók arányát.

2 megjegyzés:

unikornis írta...

Tisztelt Uram!
Lovagló partneremnek immár 9 éve van csípő protézise,rohamosan romlik ak állapota,menni is nehezen tud és látom,erős fájdalmai vannak lovaglás közben.(az illető FÉRFI,úgyhogy csak hosszas faggatózás után vallotta be)Kérdésemre,hogy nincs-e v.mi megoldás a számára,hogy újra rendben legyen,az a válasz,nincs.De ugye van Doktor úr?Merre induljak?

Gergely Pánics MD, JD írta...

Tisztelt Unikornis! Így láttatlanban azt tudom javasolni, hogy keresse fel partnere a korábbi kezelőorvosát, mert könnyen elképzelhető, hogy a protézis nem bírta a lovaglást, és ennek következtében romlik az ismerőse állapota. Minimálisan egy rtg felvételt készítessen róla.