2007. május 26., szombat

Clint Malarchuk gets throat slit by skate

Egy ritka, de annál súlyosabb sérülésről szeretnék beszámolni. Az eset 1989. március 22-én történt, amikor Blues - Sabres NHL mérkőzésen egy Blues támadásnál sérült meg a Sabres kapusa. A Blues játékosa Steve Tuttle és a védő Uwe Krupp a kapu torkában olyan szerencsétlenül ütközött Clint Malarchukkal, hogy Tuttle korcsolyája elvágta a kapus carotis externáját.
Az esetet csak azért szemlézem, hogy mennyire fontos a szakmai stáb lélekjelenléte. Malarchuk
hihetelen módon le tudott korcsolyázni a jégről a másodedző segítségével, az esetre jellemző, hogy a több néző rosszul lett, a játékosok közül ketten hánytak és az ütközést mutató kamera képét azonnal levette a közvetítő televíziós társaság.
Malarchuk szerencséje az volt, hogy Jim Pizzutelli, a csapat edzője jó kiképzést kapott, hiszen vietnámban egészségügyi katonaként szolgált, és lefogta a vérző artériát, amíg az orvos el tudta látni a sérülést.
Malarchuk a sérülés után négy nappal már edzésre jelentkezett.
A sérülés után az NHL kötelezővé tette a nyakvédő használatát a jégkorong kapusoknál, de ez sem tudta sajnos megvédeni Bengt Akerblom életét, aki 1995-ben hasonló körülmények között szenvedett sérülést és sajnos bele is halt.

Nincsenek megjegyzések: