2007. május 14., hétfő

Efficacy of Continuous Intra-articular Bupivacaine Infusion for Postoperative Analgesia After Anterior Cruciate Ligament Reconstruction

The American Journal of Sports Medicine 35:531-536 (2007)

Az egynapos sebészeti eljárások egyre nagyobb teret hódítanak. Így nő az igény, hogy a peri és a postoperatív fájdalmat minél jobban csökkenteni tudjuk. Fájdalmat csökkentő intraartikuláris infusiós pumpák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ortopédiában. A szerzők azt vizsgálták, hogy intraartikulárisan folyamatosan adagolt bupivacainnal mennyire tudják csökkenteni a NSAID és a narkotikum fogyasztást illetve a postoperatív fájdalom értékeket elülső keresztszalag pótlást (ST ín) követően. Három, 21 fős csoportba randomizálták a betegeket, az első csoport(intervenció) 0.25% bupivacain infusiot kapott 4ml/h sebességgel 72 órán keresztül. A másik csoport (placebo) fizsót kapott, a harmadik csoport (control) betegeinek nem volt katétere. A 48 és 72 két óra közötti szignifikánsabb magasabb controll csoportban jelentkező fájdalomcsillapító igényen kívül nem volt más különbség a három csoport között.
Összegzés: Az intraartikuláris infusios pumpán adagolt bupivacain nem csökkenti a postoperatív fájdalmat és a fájdalom értékeket LCA pótlást követően.

Nincsenek megjegyzések: