2007. május 20., vasárnap

Indications for Repair of Full-Thickness Rotator Cuff Tears

The American Journal of Sports Medicine 35:1007-1016 (2007)
Review

A teljes rotátor köpeny szakadás műtéti indikációját szeretnék felállítani a szerzők. Érdekes próbálkozásnak lehetünk tanúi, hiszen az American Academy of Orthopaedic Surgeons véleménye szerint, amit a Cochrane Database is alátámaszt, nincs egyetértés a műtét indikációit illetően. Az irodalmi adatok szerint a rotátor köpeny sérülések aránya magas, ami a kor előrehaladtával nő, a képet még nehezíti, hogy a tünetmentes esetek száma is jelentős.
A következőkben sorra vesszük azokat a változókat amik befolyásolhatják a kórlefolyást.
Tünetek fennállása:Nincs evidencia, hogy mennyi ideig kell fennállnia a tüneteknek, hogy műtéti indikációt képezzenek. Azt azonban leszögezhetjük, az idő múlásával olyan szöveti változások következnek be az izom-ín komplexumban amik nehezítik, vagy lehetetlenné teszik a helyreállítást.
Fájdalom:Subacromiális tér, delta izom területén
Kor:nincs evidencia
Nem:több tanulmány a női nemet rizikó faktornak találta.
Végtag-gyengeség: a korai műtét indikáció,ha fizikális vizsgálatnál 5-ből 4-es értéket találunk felxiónál, és kifele rotációnál.
ROM:Ha a passzív mozgásterjedelemben drámai csökkenést látunk, akkor ezt kell műtéttel heyreállítanil, nem a szakadást. 100°-nál kisebb műtét előtti aktív abdukció csökkent műtét utáni funkciót sejtet.
Impingement: Ezek a próbák nagyon szenzítivek szakadásra. Diagnosztikában segíthet lokál anaesztetikum inj. adásával kiváltott próba.
Acromiuhumeralis távolság: 7mm> távolság, nagyobb szakadást mutat.
Atrófia, zsíros degeneráció, retracikó. CT I-IV stádium zsír jelenléte.
Képalkotó eljárások: AP, axilláris, outlet rtg, UH, MRI, CT arthrogram, MRI arthrogram, Dupla kontraszt artorgáfia.
Konzervatív kezelés: min. 6 hét max. 3 hónap. Gyógytorna, subacromiális injekciónak minimális hatását írták le. Steroid max 3 inj. a részlegesen szakadt izomterület környékére.
Kezelési algoritmus: AP, axilláris, outlet rtg.UH, MRI képalkotás. 6hét-3 hónap konzervatív kezelés durva fájdalommal nem rendelkező betegknél. Mielőbbi műtét javasolt a kifejezett tünetekkel rendelkezőknek, mivel a teljes vastagságú szakadás konzervatív kezelésre nem javul. Ezek a tünetek: 5-ből 4-es kar erősség, + shrug az aktív elevációnál, + lag jel, + drop arm jel. 50 éven aluli , és az 50 fölötti aktív betegeke agresszívebben kell kezelni, különösen, ha a szakadás akut. Több injekció adását kerülni kell, főleg azoknál a bizonyított szakadásoknál, amik még sikerrel megoperálhatók.

Nincsenek megjegyzések: