2007. május 21., hétfő

Rapid-Inflation Intermittent Pneumatic Compression for Prevention of Deep Venous Thrombosis

The Journal of Bone and Joint Surgery (American). 2007;89:1050-1056.

A mai gyakorlatban túlnyomó többséggel gyógyszeres mélyvénás thrombosis profilaxist használunk az ortopéd műtétek során. A szerzők azt vizsgálták, hogy egy intermittáló alsóvégtag kompresszióval javíthatjuk-e eredményeinket.
Elég nagy beteg anyagon, 1803 főt randomizáltak két csoportba. Az kontroll csoport csak kémiai profilaxist kapott, a másik kémiait és mechanikust is. 901 beteg LMWH kapott, míg 902 LMWH-t és változó ideig alkalmazott lábikra kompressziót. A mélyvénás thrombozist a távosán napján duplex-color dopplerrel monitorozták. A kontroll csoportban a betegek 1.7%-nál talátak thrombust, amiből 3 beteg klinikai tünetek is jelentkeztek, az intervenciós csoportban 0,4% ban találtak + eredményt, 1 betegnél jelentkeztek klinikai tünetek. Az intervenciós csoport azon betegei akik 6 órán tovább alkalmazták a mechanikai profilaxist, nem tapasztaltak thrombosist.
Összegzésként kijelenthetjük, hogy a kémiai profilaxist kiegészítő gyorsan felfúvódó intermittáló kompresszió hatékony kiegészítő terápia a mélyvénás thrombosis megelőzésében.
Halkan megjegyzem hogy a kutatást az Aircast 10 000$ értékben támogatta...

Nincsenek megjegyzések: