2007. május 6., vasárnap

Tendon-bone healing enhancement using injectable tricalcium phosphate in a dog anterior cruciate ligament reconstruction model.

Arthroscopy. 2007 May;23(5):455-62

Egy újabb tanulmány ami csont-ín kapcsolat lehetséges erősítésével foglalkozik. Trikalcium-foszfát (TCP) hatását vizsgálták ebben a tanulmányban. 48 beagle kutyának pótolták az elülső keresztszalagját, mindkét térdükön a flexor digitorum longus inát felhasználva, mégpedig úgy hogy a furatoknak csak az izülethez közeli részét töltötte ki a graft. Az egyik oldalon TCP-vel töltötték fel a furatnak azt a részét amit a graft nem töltött ki, a másik oldalon nem történt ilyen járulékos beavatkozás, így az képezte a kontroll oldalt. A 8-8 kutyát a 2,4,6,8,10 és 12 héten elaltattak, 3-at szövettani míg 5-öt biomechanikai vizsgálatnak vetettek alá. A szövettani vizsgálat azt mutatta, hogy az intervenciós oldalon a Sharpey rostok, a rostos porc és a kalcifikált porc hamarabb jelent meg a csont-ín határon, a biomechanikai vizsgálat pedig szignifiáns növekedést mutatott a graft kiszakítási erejében a kontroll oldalhoz képest.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a TCP befecskendezése gyorsabb graft beépülést tett lehetővé, jobb biomechanikai tulajdonoságokkal, és érettebb szövettani képpel.

Nincsenek megjegyzések: