2007. május 11., péntek

The use of a neoprene knee sleeve to compensate the deficit in knee joint position sense caused by muscle fatigue

Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports (OnlineEarly Articles).

A térdizületi propriocepció - be kell vallanom - közel áll a szívemhez, ezért egy újabb érdekes eredményt szeretnék szemlézni.
Ismert tény, hogy a fáradtság rontja a izület helyzetérzékelési képességet. A szerzők azt vizsgálták, hogy a neoprene térd védőnek milyen hatása van a "fáradt" térd propriocepciójára. 64 egészséges alany vett részt a vizsgálatban, ami a következő képpen zajlott. Aktív repozíciós tesztet használtak a mérés során. Az első viszgálatnál mind a két térd propriocepcióját vizsgálták térd védő nélkül. A második mérésnél csak az egyik térden volt neoprene térd védő, ezt követően az alanyok 6 órán keresztül hordták a brace-t majd meghatározott terhelés után ismét mérés következett. A negyedik, utolsó vizsgálat azonnal követte a harmadikat azzal a különbséggel, hogy ott nem viseltek brace-t egyik térdükön sem. Az eredmények vizsgálata után a szerzők a következő eredményeket kapták. Szignifikánsabb jobb eredményeket észleltek annál a térdnél amin neoprene védő volt. A brace-t viselő térden nem volt különbség a terhelés előtti és utáni eredmények között.
Következtetésként a szerzők megállapítják, hogy a neoprene térd védő kiküszöböli a fáradtság okozta csökkenést a térd izület propriocepciós képességében, így a neoprene térdvédő hatásos preventív és terápiás eszköz a térdizület propriocepciójának javításában.

3 megjegyzés:

alfa76 írta...

Tisztelt Pánics Úr!

A dvd-t hol lehet megvásárolni?

Tisztelettel:
Hollósy László

alfa76 írta...

Tisztelt Pánics Úr!

A dvd-t hol lehet megvásárolni?

Tisztelettel:
Hollósy László

alfa76 írta...

Tisztelt Pánics Úr!

A dvd-t hol lehet megvásárolni?

Tisztelettel:
Hollósy László